Lite uppdateringar och länkar angående tidigare tankar om bloggböcker:
Att läsa den numera ganska långa kommentarsdiskussionen till inlägget Till textens försvar att publiceras varsomhelst i Sabina V. Strands blogg rekommenderas. Jag råkade även hitta tävlingen Årets blok 2008; värd att undersöka för hugade litterära bloggare. (Hur borde man förresten böja blok i plural? Blöcker? Blokar?) Sidor som Vulkan.se, Books-on-demand.com och Gör din egen bok är för övrigt ett väldigt bra sätt att utnyttja internets möjligheter.

Poettips III: “Elefant“. Av detta och tidigare tips om enligt mig läsvärda poeter på poeter.se kan man få intrycket att jag främst uppskattar dem som lyckas formulera relativt vulgära ting samt lite mord och droger på ett (mer eller mindre) poetiskt sätt. Jag har bredare poesismak än så men samtidigt stämmer det, som jag tänkte tidigare någon gång: “Det är en större bedrift att sjunga vackert om kärnreaktorer än om sköra violer och solnedgångar” och det gäller även en del andra vid första anblicken inte uppenbart poetiska ämnen. (Mord och droger är väl egentligen tämligen traditionella ämnen för litteraturen, men vissa aspekter av dem mindre än andra, och kanske inte i lika stor utsträckning för poesin.)

Själv skriver jag något helt annat.

Vårljuset kliar under huden
och det växer blommor ur dina händer
mjuka kronblad mellan fingrarna
jag fryser sakta mot rött
faller inåt
och du vet att vi måste beskriva
varje liten sårskorpa, varje ansats till förklaring
du sover ganska nära
jag kan nästan röra dina andetag med kinden
känna doften av en främmande sol
en antydan till orkidéer
mellan dina läppar

Lyssnar på just nu: Lars Winnerbäck & Miss Li – Om du lämnade mig nu. Ovanstående dikt är kanske lite inspirerad av den.

Tänker på just nu: Q och Vintersaga-te och Kafferummet Storken i Uppsala, och dessa tankar på något sätt inspirerade av “stillbildsmusikvideon” länkad till här ovan.