1.
Hitta en lista över ord som uteslutits ur den senaste upplagan av SAOL. Skriv en text där så många som möjligt av dessa ingår.

2.
En sorts spökhistoria: En mor irrar i julträngseln på jakt efter julklappar åt sin dotter. Någon är död. Dottern eller modern? Vem saknar vem? Modern gråter och tröstar vid en vitbetsad barnsäng men barnet hör henne inte. (Förklaringen ges väl i slutet, men eftersom berättelsen ännu inte finns vet vi inget än.)

3.
Ett citat ur boken Titta på konst av Joy Richardson:
Francisco de Goya målade detta porträtt av Doña Isabel de Porcel. Röntgenbilden avslöjade ett underliggande porträtt av en man med huvudet vänt åt andra hållet. Ingen hade sett honom sedan Goya bestämde sig för att återanvända duken till en ny målning.

En vag berättelseidé: Den okände mannen försvann faktiskt då bilden av honom målades över. “Ingen hade sett honom sedan dess”. Likt Dorian Gray var han förbunden med sitt porträtt. Kanske fanns en konstnär som skapade flyktiga liv som endast varade så länge bilden av dem bestod, eller kanske gav han genom sina bilder odödlighet och synbart evig skönhet till några redan levande. Kanske måste den nu återfunne mannen hitta sin konstnär för att bli hel igen.