(Nedanstående skrevs omkring klockan sex imorse när jag inte kunde somna.)

Jag kan tänka mig att det finns personer (kanske särskilt tonåriga tjejer?) som tror att begreppet blogg är synonymt med de så kallade modebloggarna, och att man i en sådan förmodas visa bilder på dagens klädsel och varva sminktips med information om vad man ätit till frukost. Således startar de just den sortens blogg om de vill ha en egen, “för det är ju så en blogg är”. Men en blogg är endast ett publiceringsverktyg, färdigt att fyllas med det innehåll du själv väljer. Jag skulle vilja hitta fler bloggar med lite annorlunda innehåll. Gärna någon av de varianter som jag nämnde i ett tidigare inlägg.

I stort sett allt som går att publicera på papper kan fungera i bloggform. Bloggen som dagbok, kokbok, sagobok, reseskildring, gör-det-själv-handbok, modemagasin, olika sorters listor, överlevnadshandbok, nyhetstidning (gärna inriktad på något smalt ämnesområde), prylmagasin, diktsamling, roman i kortare kapitel, citatsamling, inredningsmagasin…

Kombinerar man ett par av dessa möjligheter kan det till och med bli lite nyskapande. Vad sägs om ett “bokmodemagasin” med recensioner av böckernas omslag snarare än innehållet? Eller en överlevnadshandbok-kokbok, med recept på granstruntsoppa och kokta rallarrosrötter (det är lite som sparris, fast inte gott)? Kanske en dagbok i form av nyhetsnotiser? Eller en dagbok som reseskildring: Beskriv din vardag och omgivning som vore de sevärdheter du inte tidigare besökt.

(“Idag åt jag lunch på en liten pittoresk restaurang som hette 7-eleven. Om sanningen ska fram var väl kaffet lite blaskigt och personalen barsk, men vädret här är underbart och dränker alla bekymmer.”)


Varför på nätet och inte på papper?
Att publicera något på nätet är billigare, enklare och har potential att nå fler läsare. Har man vilja, pengar och/eller tur kan man sedan publicera sin blogg som pappersbok vid ett senare tillfälle. Tvärtom vore lite oväntat, men förstås inte omöjligt.

Varför som blogg och inte som vanlig hemsida?
Valet däremellan är förstås fritt, men generellt kan sägas att en blogg är mer lämpad för kortare texter och frekventa uppdateringar. Vill du visa upp en samling noveller eller ett smärre fotoalbum med semesterbilder finns det andra lösningar som passar bättre.