Plötsligt har jag ägnat många timmar åt spelet Passpartout: The Starving Artist. Det är oväntat bra för kreativiteten att måla saker som inte kommer att sparas någonstans. Även om spelet går ut på att måla tavlor för att diverse konstintresserade spelkaraktärer skall vilja köpa dem så känns det som att skapa med inställningen “ingen behöver någonsin få se det här” och det ger en skön frihetskänsla. Egentligen borde väl allt ens skapande ha den inställningen men ibland tänker man för mycket.

Tänk om det fanns ett sådant spel om skrivande. The Starving Poet. Att skriva små texter och försöka sälja dem i spelet till, jag vet inte, tidskrifter? Antologier? Litteratursamlare? Och så har alla olika preferenser; vissa föredrar texter med många klyschigt poetiska ord, andra föredrar långa och komplicerade ord, vissa föredrar korta ord och korta rader, någon vill ha en hyllningsdikt till sig själv, någon annan vill bara ha texter där ordet “kärlek” ingår och så vidare. Målgruppen för ett sådant spel är antagligen inte särskilt stor men jag skulle vilja ha det, för den där kreativa frihetskänslan.