Om jag drömmer på natten att jag skriver en dikt som jag sedan minns och skriver ner nästa morgon så känns det som om dikten är min, men om jag drömmer att jag läser en dikt, vems är den då? Det omedvetnas? Drömmens?

Förra natten drömde jag att jag läste en dikt som någon annan i drömmen skrivit. Den var ganska lång men jag minns bara slutraderna:

vi arbetare måste vara solidariska med varandra
för någonstans finns en kvinna som trampar druvor till vin
och hennes vader skärs upp av sockerkristaller tills hälsenan brister
och vi sitter på vår balkong och dricker rosé med smak av blod

När jag vaknade skrev jag ner det jag mindes och visade dikten för en vän och han svarade att “man är rätt mycket diktare om man skapar dikter i sömnen”. Det var en bra komplimang. Han påpekade även att dikten var rätt makaber, och jag är väl beredd att hålla med.